11.12.2023

Mielen taidot elämänmuutoksissa

Tasainen elämä ja arki voidaan rinnastaa hyvällä säällä purjehtimiseen. Tietää suunnan, mihin on menossa ja on turvallinen tunne hallinnasta. Pienet aallokot eivät muuta kurssia vaan keinuttavat mukavasti eteenpäin.

Elämän yllätyksellisyys

”Mutta elämähän on yhtä muutosta…” Tämän totesi taannoin yksi ikäihminen osuvasti keskustellessamme elämänmuutoksista. No näinhän se on. Elämä on yllätyksellistä ja voi äkillisesti muuttua. Siihen mahtuu paljon erilaisia muutoksia: isoja ja pieniä. Osa niistä on ihania hetkiä, huippukohtia, joihin palaamme muistoissamme. Saamme niistä valtavasti voimaa ja iloa myös tähän päivään.

Mutta sitten on niitä tapahtumia, jotka äkillisesti pysäyttävät. Tapahtuu jotakin, joka muuttaa arjen rutiineja. Esimerkiksi oma tai läheisen sairastuminen tai itselleen merkityksellisen ihmisen menettäminen. Se on kuin tuulinen aallokko, jonka keskelle purjehtiessa osuu.

Selviytyminen muutoksen keskellä

Äkilliset elämänmuutokset luovat epävarmuutta arkeen ja erilaisia kysymyksiä nousee mieleen. Miten minä pärjään? Millaista minun arkeni tulee olemaan tästä eteenpäin? Järjestyvätkö asiat, vaikka elämä on erilaista kuin aiemmin?

Keskellä vaikeaa tilannetta on hyvä pysähtyä, kuulostella itseään ja omia voimavarojaan. Joskus voimavaroja pitää tietoisesti herätellä. Olennaista on luottaa siihen, että elämä kantaa ja muutoksista voi selviytyä elettyjen vuosien aikana kertyneillä taidoilla.

Miten sitten muutoksista selviytyy eteenpäin? Jokaisen elämä on ainutlaatuinen ja yksilöllinen, ja keinot selviytyä erilaiset. Joku pohtii asioita itsekseen. Toinen suuntaa ajatuksia toisaalle tekemisen avulla. Moni haluaa keskustella ja hakee tukea toisilta. Jollekin on tärkeää lähteä etsimään tietoa.

Muutoksen keskellä on hyvä saada itsensä rauhoitettua, olla itselleen ystävällinen eikä vaatia liikoja. Itselleen mieluisten asioiden tekeminen tuo hyvää oloa. Merkittävää on, että tapahtunutta pystyy käsittelemään. Pikkuhiljaa elämä lähtee taas soljumaan eteenpäin.

Mitä mielen joustavuus on?

Omia selviytymiskeinoja voi oivaltaa ja hyödyntää mennyttä pohtiessa. Mikä aiemmin kohdatussa vaikeassa tilanteessa piti minut liikkeellä? Keiltä sain apua ja tukea? Mikä auttoi jaksamaan ja pitämään huolta itsestä? Mikä loi toivoa päästä eteenpäin?

Pohtiessa selviytymiskeinoja voi oivaltaa, miten taitava ja joustava oma mieli on ja kuinka paljon itsessä on voimavaroja. Tämän avulla voi vähitellen hyväksyä tapahtuneen ja tunnistaa itsessään uusia vahvuuksia kannattelemaan tulevissakin vastoinkäymisissä.

Palataksemme alussa olleeseen purjehtimisen vertauskuvaan ja kysymykseen, miten päästä tuulisessa aallokossa toivomaansa suuntaan. Kun matkaa on paljon, siihen mahtuu niin myötä- kuin vastatuulta. Purjehtimistaidot lisääntyvät kokemuksen myötä. Niin myös elämänkokemus kasvattaa neuvokkuutta ja sisukkuutta – arvokasta tietoa, jota kannattaa jakaa muillekin.

Kokenutkin purjehtija tarvitsee välillä toisen ojentamaa pelastusrengasta. Pyydä ja ota apua rohkeasti vastaan silloin, kun sitä tarvitset ja tarjoa tukea myös muille.

Kirsi Sihvo

Koordinaattori Mielen taitoja elämänmuutoksiin -hankkeesta

Palaa edelliselle sivulle